Spara energi hemma

Hur kan man spara energi?

Det finns många sätt i vardagen som bidrar till att du kan spara energi hemma. Genom att spara energi i vardagen sänks dina elkostnader och du kan få pengar över till annat varje månad. Nedan kommer tips på hur du kan tänka för att spara energi hemma.

Läs mer

Temperatur inomhus

När vi talar uppvärmning av ditt hem, står denna för en stor del av hushållets energiförbrukning. Med rätt knep finns här mycket tid att spara.

4 snabba tips på energispar inomhus:

 1. Täta fönster och dörrar
 2. Försök undvika att täcka element
 3. Sänk värmen i rum som inte används flitigt
 4. Stäng av värmen när du reser bort

Varmvatten

En familj gör ofta av med väldigt mycket varmvatten. Genom förändrade vanor och installation av effektiva kranar och munstycken förändrar du förbrukningen väldigt mycket.

5 knep för att spara på varmvatten :

 1. Duscha snabbt och effektivt
 2. Stäng av vattnet när du schamponerar håret, tvålar in dig eller borstar tänderna
 3. Byt bort otäta kranar
 4. Spara energi i badrummet
 5. Ska du handdiska – gör inte detta under rinnande vatten

Belysning

Dagens belysning står idag för mer än en femtedel av hushållens el. Att använda sig av rätt belysning förhindrar onödigt hög energianvändning.

3 tips för en bättre belysning

 1. Installera dimmerlampor
 2. Se till att släcka alla lampor när du går ut från ett rum
 3. Använd en skymningssensor eller rörelsevakt på belysning utomhus

Hur bygger man ett energisnålt hus?

Det finns flera sätt att bygga ett nytt och energisnålt hus. Nedan listar vi 3 sätt för hur du kan bidra till ett energisnålare hus.

Solpaneler

Ett av de vanligaste sätten är att sätta solpaneler på taket. Solpaneler gör om solens energi till el, som du därefter kan använda för att driva huset. Med andra ord producerar du din egen el.

Bergvärme

Bergvärme är ett annat system för uppvärmning av byggnader. Här hämtas lågvärdig energi, med andra ord vätska från grundvatten i berggrunder. En bergvärmepump höjer sedan temperatur till en lämplig nivå. Bergvärme är billigt, miljövänligt och tryggt för husägarna.

Byt fönster

Gamla fönster är oftast en energitjuv i ditt hem. Värmeförlusten i ditt hus kan bli upp till en tredjedel av husets totala uppvärmning. Låt därför en glasmästare kolla på era fönster för att isolera och undvika att värme smiter ut.