Hitta yrkesutbildning i Umeå

Drömmer du om en ny karriär eller vill du vidareutvecklas i ditt nuvarande yrke? I Umeå finns ett stort utbud av yrkesutbildningar på både gymnasienivå, yrkeshögskolenivå och inom vuxenutbildningen. Här kan du hitta utbildningar inom en rad olika branscher, allt från vård och omsorg till teknik och industri.

Läs mer

Tips på hur du hittar rätt yrkesutbildning

 • Börja med att fundera på vad du vill göra. Vilken bransch är du intresserad av? Vilka arbetsuppgifter vill du ha?
 • Läs på om olika yrkesutbildningar. Vilka kurser ingår? Vilka krav ställs på dig som sökande?
 • Kontakta olika utbildningsanordnare. De kan ge dig mer information om sina utbildningar och svara på dina frågor.
 • Gå på informationskvällar och mässor. Det är ett bra sätt att få en överblick av olika utbildningar och träffa lärare och elever.

Insu

Gå en yrkesutbildning i Umeå hos INSU. De är ett framstående utbildningsbolag inom installationsbranschen som erbjuder både grundutbildningar för de som vill komma in i branschen och vidareutbildningar för de som vill ta nästa steg.

De erbjuder ett brett utbud av YH-utbildningar i Umeå som är utformade för att möta behoven i dagens arbetsmarknad. Oavsett om du vill gå en VVS-utbildning, ledarskapskurs eller läsa elinstallation i Umeå, fokuserar INSU på att ge studenterna den kompetens och expertis som krävs för att bli eftertraktade yrkespersoner.

Läs mer hos INSU

Yrkesakademin

Yrkesakademin erbjuder yrkesutbildningar i Umeå inom flera sektorer. Det erbjuder bland annat utbildningar som mekaniker, industritekniker och systemutvecklare för att nämna några exempel.

Med fokus på praktisk träning och nära samarbete med branschpartners ger Yrkesakademin studenterna möjlighet att tillämpa sina kunskaper i verkliga situationer och skapa en smidig övergång från utbildning till arbete.

Läs mer hos Yrkesakademin

Hermods

Hermods erbjuder ett brett utbud av yrkesutbildningar i Umeå. Genom att kombinera innovativa undervisningsmetoder och moderna läromedel strävar Hermods efter att ge studenterna en unik och engagerande utbildningsupplevelse.

Med fokus på branschrelevans och anpassning till arbetslivets krav erbjuder Hermods specialiserade utbildningar inom områden som datateknik, digital marknadsföring och entreprenörskap. Genom att vara i framkant av de senaste trenderna och teknologierna ger Hermods sina studenter en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.

Läs mer hos Hermods

Norrlands Yrkeshögskola

Norrlands Yrkeshögskola i Umeå erbjuder en rad spännande yrkesutbildningar som syftar till att ge studenterna specialiserad kompetens för att möta behoven på arbetsmarknaden. Med sin inriktning på yrkesutbildningar strävar Norrlands Yrkeshögskola efter att utbilda studenter inom efterfrågade branscher och yrken.

Oavsett om du är intresserad av att bli systemutvecklare, projektledare, vårdadministratör eller något annat yrke, finns det utbildningar som kan passa dina karriärmål.

Läs mer hos Norrlands Yrkeshögskola

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet i Umeå erbjuder ett brett utbud av kurser och utbildningar för dem som söker yrkesinriktad kompetens. Oavsett om du vill gå en kortare kurs, starta en studiecirkel eller genomföra en yrkeshögskoleutbildning, har Folkuniversitetet alternativ för olika utbildningsbehov

För de som föredrar att studera på distans erbjuder Folkuniversitetet även möjligheten att läsa vissa yrkesutbildningar på distans, som exemplet med internationell handelslogistiker. Detta gör utbildningen mer tillgänglig och flexibel för studenter med olika behov.

Läs mer hos Folkuniversitetet

IHM Business School

HM Business School expanderar till Umeå och Luleå från hösten 2023, vilket ger studenter möjlighet att delta i deras yrkeshögskoleutbildningar på flera platser runt om i Sverige. Dessa utbildningar är inriktade mot praktisk kunskap och ger studenter möjlighet att förbereda sig för olika yrkesroller, som exemplifieras av möjligheten att ta nästa steg i karriären genom en specifik utbildning på IHM Business School.

IHM Business School strävar inte bara efter att tillhandahålla teoretisk kunskap utan fokuserar också på att utveckla praktiska färdigheter och kompetenser som är efterfrågade på dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad.

Läs mer hos IHM Business School

Vad är en yrkesutbildning?

En yrkesutbildning är en form av utbildning som fokuserar på att ge praktiska färdigheter och kompetens inom ett specifikt yrkesområde. Det är utformat för att förbereda individer för att kunna arbeta direkt inom en specifik bransch eller yrkesroll. Utbildningarna kan variera i längd och innehåll beroende på det valda yrkesområdet och utbildningsinstitutet. Här kan du läsa mer om yrkesutbildningar.

Vad finns det för YH-utbildningar i Umeå?

 • Vård och omsorg: Exempelvis undersköterska, sjuksköterska, barnskötare, tandhygienist.
 • Bygg och anläggning: Exempelvis snickare, betongarbetare, målare, VVS-installatör.
 • Teknik och IT: Exempelvis elektriker, datatekniker, CNC-operatör, IT-tekniker.
 • Handel och service: Exempelvis butikssäljare, kock, hotellreceptionist, frisör.
 • Transport och logistik: Exempelvis lastbilsförare, speditör, flygtekniker, distributionschaufför.
 • Design och media: Exempelvis grafisk designer, webbutvecklare, fotografiassistent, multimediaoperatör.
 • Ekonomi och administration: Exempelvis ekonomiassistent, redovisningsekonom, kontorsadministratör, personalvetare.

Upplägg

Upplägget i en yrkesutbildning kan variera beroende på utbildningsinstitut och det specifika yrkesområdet. Generellt sett innehåller de flesta utbildningarna följande element:

Teoretisk undervisning

Yrkesutbildningar inleds vanligtvis med teoretisk undervisning där studenterna får lära sig de grundläggande principerna, koncepten och reglerna som är relevanta för yrket. Det kan innefatta att studera ämnen som yrkeskunskap, yrkesetik, säkerhetsföreskrifter och yrkeslagar.

LIA/Praktik

LIA-perioden är en viktig del där studenterna får möjlighet att tillämpa sina teoretiska kunskaper i verkliga arbetsmiljöer. Parikten genomförs vanligtvis ute på ett företag där studenterna får praktisk erfarenhet och öva på de faktiska arbetsuppgifterna inom yrket. Här kan du läsa mer om LIA-praktik.

Projektorienterat arbete

Under projektorienterat arbete fokuserar studenterna på att lösa praktiska problem eller genomföra verkliga projekt inom yrket. Det ger studenterna möjlighet att tillämpa sina kunskaper och färdigheter på riktiga scenarier och utveckla sin problemlösningsförmåga.

Utvärdering och examination

Utvärderingar och examinationer är vanligt förekommande för att bedöma studenternas framsteg och förståelse av ämnet. Det kan inkludera skriftliga prov, praktiska tester, projektbedömningar och arbetsplatsbedömningar. Dessa utvärderingar hjälper till att säkerställa att studenterna uppnår de nödvändiga kompetensnivåerna för yrket.

Stöd och handledning

Yrkesutbildningar kan också inkludera stöd och handledning från erfarna lärare och yrkesverksamma. Det kan innebära att studenterna får personlig vägledning, mentorskap och feedback för att hjälpa dem att växa och utvecklas inom yrket.

Vanliga frågor & svar

Vad krävs för att komma in på en yrkesutbildning?

För att bli antagen till en yrkesutbildning behöver sökanden uppfylla grundläggande behörighet, vilket innebär att de måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Denna behörighet kan också kräva godkända betyg i vissa specifika ämnen. Vissa utbildningar kan dessutom ha krav på särskilda förkunskaper, vilka kan variera beroende på utbildningens innehåll och fokusområden. Det kan innefatta kunskaper inom ett specifikt område eller tidigare erfarenhet relaterad till yrket. Det är viktigt att notera att behörighetskraven kan skilja sig åt mellan olika yrkesutbildningar och utbildningsanordnare.

Vad kostar en yrkesutbildning?

En yrkesutbildning är vanligtvis avgiftsfri. Detta då yrkesutbildningar oftast finansieras av staten och andra aktörer för att ge fler vuxna möjligheten att utbilda sig och därigenom öka deras kompetens och möjligheter på arbetsmarknaden. Däremot kan andra kostnader tillkomma, såsom kurslitteratur eller eventuella avgifter för examinationer.